FifaDelisi.NET

fifadelisi.net

FifaDelisi.net / Dökümanlar

Sensible Soccer

Ekleyen : WatCheR

Bu günlerde demosu yayınlanan ve Fifa'nın PES'in olmadığı zamanların efsane oyunu Sensible Soccer'ı bilmeyen gençlerimiz için çeşitli sitelerden derlediğim yazıları birleştirip bir bilgilendirme sunmak istiyorum. Yaznın başındaki genel bilgilendirmelerden sıkılanlar en sondaki oyuncu görüşlerini okuyabilirler.Buyrun efendim;

Genel Bilgilendirme
1993 yılında Sensible Software adlı yazılım firması tarafından yayınlanan klasikleşmiş bir futbol oyunudur. Tüm dünyada yıllarca oynanmış ve uluslararası turnuvalar düzenlenmiştir.

Kick Off'a benzeyen 2 boyutlu basit grafikleri, kuş bakışı görüntüsü ve tek düğmeyle oynanmasının yanında, hala hiçbir futbol oyununda bulunmayan kadro genişliği ve ileri menejerlik, transfer özellikleri ile bugünki birçok futbol oyunun atası sayılabilir.

Oyunun en büyük özelliği, yine Kick Off'taki gibi topun oyuncunun ayağına yapışık olmamasıdır. Top hakimiyeti futbolcudan futbolcuya değişiklik gösterirken, oyuna eklenen ufak ayrıntılarla oyunu oynayan kişinin yeteneğiyle de birebir bağlantılır. Fifa, Pro Evolution Soccer (PES) gibi oyunlarda ani dönüşler hiçbir sıkıntı yaşanmadan yapılabilirken, Sensible Soccer'da bu tip bir dönüşü yapmak büyük ustalık ister. Bu yönleriyle Kick Off'a oldukça benzeyen Sensible Soccer'ı Kick Off'tan ayıran en büyük özellik, menajerlik (Kick Off'ta zaten yoktu) ve oynanışın Kick Off'tan çok çok üstün olmasıdır.

Otomatik orta, ceza sahasının içinde adamların topun geldiği yere otomatik olarak koşması gibi özellikler oyunda bulunmadığından; binbir zorlukla ceza sahasının içine yaptığınız bir ortaya kafa atmak, deveye hendek atlatmaktan daha zor olabilir.

Başarılı bir takım oyunu için kendi oyun tarzınızı belirleyip, kendi taktiğinizi kurmanız gerekir. Taktik ekranı "Top neredeyken, hangi oyuncu nerede olsun?" sorusu üzerine kurulmuştur. Bu yüzden orta yapacağınız bölgeyi belirleyip, oyuncuları o sırada ceza sahasının içine yerleştirirseniz ortalara isabetli bir kafa vuruşu yapma şansınız daha fazla olur.

Oyunun göze batan en büyük özelliklerinden biri de transfer sistemidir. Neredeyse Dünya'daki bütün takımların, oyuncularının (İsimler gerçektir) ve en öne çıkan 3 özelliklerinin bulunduğu gelmiş geçmiş en büyük veri tabanı bu oyuna yüklenmiştir. Transfer yapmak için (oyunun büyüklüğü zaten buradan da anlaşılabilir) önce kıta, sonra ülke, sonra varsa lig ve en son olarak da takım seçerek oyunculara göz atabilirsiniz. İstediğiniz oyuncu için ister nakit para teklif edebilir, isterseniz kendi kadronuzdan bir oyuncu verebilir, isterseniz de oyuncu + para teklif edebilirsiniz. Aynı oyuncuya üstüste çok kez düşük fiyat veya mantıksız değiş tokuş önerilerinde bulunursanız, takım o hafta için, o oyuncuyu size satmaktan vazgeçer. Eğer "Ben kapı kapı gezip, oyuncu aramam" diyenlerdenseniz, satılığa çıkarılmış oyuncuların arasından birini seçmek için yerli veya yabancı markete uğrayıp, aradığınız oyuncunun mevkisini ve aradığınız özelliği belirterek de transfer yapabilirsiniz. Burada da esas olan, marketteki oyuncuları alırken oyuncunun normal fiyatından daha düşük bir fiyat, direkt takımdan oyuncu alırken de oyuncunun fiyatından daha yüksek bir fiyat vermektir.

Aldığınız oyuncuyu doğru yerde oynatmazsanız bir süre sonra fiyatı düşmeye başlar. Ama doğru yerde oynatırsanız da fiyatı artar. Ancak fiyatın artması veya azalması, oyuncunun yeteneklerinde herhangi bir değişikliğe yol açmaz.

(Tüyo: Fenerbahçe'nin eski kalecisi Rüştü Rençber, yüksek top hakimiyeti, çok hızlı koşması ve sert şutlarıyla atakta inanılmaz performans gösterir!!! Beşiktaş'lı eski sol kanat oyuncusu Orhan Kaynak ve defans oyuncusu Rahim de (soyadını hatırlamıyorum) milyon dolarlık futbolculara taş çıkartırlar.)

Oyunun bugüne kadar hiçbir futbol oyununda değinilmeyen özelliklerinden biri de; alt yapıdan yetişen futbolculardır. Esas kadronun yanında, alt yapıdan yetişen ve size "trial" ibaresiyle gelen yeni oyuncular, 1-2 maç oynatılarak denenebilir. Bu oyuncular milyon dolarlık starlar da olabilir, 5000 dolarlık standart oyuncular da olabilir.

Oyun içinde; yerel ligler, özel kupalar, şampiyonlar ligi vs vs'nin yanında, Dünya Kupası da vardır. Sezon sonunda size bir milli takımdan antrenörlük teklifi gelebilir. O ülkenin ligini inceleyerek kabul edip etmemek elinizdedir. Ama milli takıma gittikten sonra el emeğiyle geliştirdiğiniz yıldızlar karmanıza geri dönmeniz mümkün olmayabilir. Herhangi bir takıma dönüp, daha önceden hazırladığınız "yıldızlar karması"yla karşılaşmak da pek keyifli olmayabilir.

Kontroller
Ataktayken...

Kısa ateş: Pas (otomatik olarak en yakın takım arkadaşının ayağına, oyun kolunu aksi yöne çekerseniz sert, diğer yönlere çekerseniz de falsolu gider.)

Uzun ateş: Şut (Oyuncunun baktığı yöne doğru hafif havadan giden standart bir şuttur. Oyun kolunu aksi yöne çekerseniz havadan, diğer yönlere çekerseniz de yine falsolu şut çekebilirsiniz.)

Topla düz koşu yaparken aniden durduğunuzda (biraz önce de belirttiğim gibi, top oyuncunun ayağına yapışık olmadığı için) top durmaz, ilerlemeye devam eder. Bu yolla topu ayağınızdan biraz açıp tekrar yetişerek şut çekerseniz normalden çok daha sert şutlar çekilebilir.


Defanstayken...

Ateş: Yerden müdahale (tek tip kayarak müdahale vardır. Arkadan müdahaleler %95 faul sayılır. Bunun aksine karşıdan size doğru koşan oyuncuya kayarak müdahale edebilirsiniz, bu da %95 faul olarak görülmez!)


Kaleci...

Tamamen bilgisayarın kontrolündedir. Sadece penaltılarda kaleciye "fikir" verebilirsiniz!

Oyuncu Fikirleri(Ek$i Sözlükden Alıntıdır)

cok unlu olan swos'un ilk hali.. 2 disketten olusan oyun amiga'da cikmistir ilk olarak. ve asirtma golleri, kalecinin ucarken cikaridig seslerle herkesin gonlunde taht kurmustu, bu oyunda ilk defa bir turk takiminin bulunmasi (bkz: galatasaray) ise bize ayri bir heyecan katmisti. sonra cikan sensible world of soccer ise dunyadaki tum futbolcu ve takimlari iceren database'iyle herkesi cilgina cevirdi.(toshi)

dünyada gelmiş geçmiş ve çıkabilecek en zevkli futbol oyunu. grafikleri şimdiki fifa tutkunlarını tabiki memnun etmez ama eski amiga'cıların hiçbir zaman vazgeçemeyeceği futbol klasiği(dj trapper)

joystick'i sağa sola sallayınca yedek klübesi gelen, yarı sahanın oralardan falsolu vurunca yerden sektirerek doksana gol atılabilen, kick off'un pabucunu dama atmış, nefis futbol oyunu.(deli)

bilgisayar oynunu ve futbol sevdiim zamanlarda amiga mın karşısında bana saatler geçirten..bunalımlara sokan gaza getiren..hiç bi abartısı olmayan sade sessiz sakin ama bi o kadar etkileyici ve gerçeğe uygun oyun..bi sezona başlayıp bi takıma alışmak..transferler yapmak..4 lig den bi takımı 1.lige çıkartmak..sakatlanan oyuncuna üzülmek ve başka takımlardan gelen tekliflerle gurulanmak inanılmaz zevklidir(flowers of cure)

amiga'si olanlarin evinde haftasonlari grup halinde toplanilip, ev sahibesine yemekler yaptirilan, solen havasinda gecen, zamanin en iyi takimi olan ac milan'ı secmek icin kavgalar cikan, mac esnasinda birilerinin daima spikerlige soyundugu, benim inatla galatasaray'ı secip turnuva, lig sonuncusu oldugum,
-olm sen her gun oynuyon nasil olsa birazda biz oynayalim
-abi sen antremanlisin yenmen cok normal
dialoglarinin yasandigi sosyal bir olguydu sensible.hired guns, super frog, moonstone once oynanir, yeni oyunlar gosterilir, sensible en sona saklanirdi.otobusle donus yolunda amiga alma hayalleri kurulurdu.yasadigim en zevkli anlardi.yillar once sensible oynadigim arkadaslarim hala en iyi arkadaslarim.sensible'in buyusunden olsa gerek.(mister dortnal)

Oyunu merak edenler Sensible 94'ü aşağıdaki linkden indirip deneyebilir.
Sensible 94 Download

Benzer Yazılar :
01.06.2006 14287 kez okundu.
0 yorum var :

Kapirayt © dabılyu dabılyu dabılyu.fifadelisi.net oll rayts rizörvıd