Mart 28, 2024, 16:57:52 ös

Gönderen Konu: Fifa World Cup 2010 : South Africa - İnceleme  (Okunma sayısı 3588 defa)

Çevrimdışı Insect

  • Daimi Üye
  • İleti: 2942
  • Karma: 44
    • Profili Görüntüle
Fifa World Cup 2010 : South Africa - İnceleme
« : Mayıs 15, 2010, 10:36:08 öö »

KATEGORİ : Futbol
ÜRETİCİ FİRMA : EA Canada
YAYINCI FİRMA : Electronic Arts
OYUNUN SİTESİ : fifa-world-cup.easports.com
YAZAR : Onur TUFAN
YAYIN TARİHİ : 07.05.2010

Futbolla  yatıp kalkan bir ülkeyiz ancak Dünya ya da Avrupa  Kupası gibi iki büyük uluslararası arenada pek bulunamıyoruz. Bu turnuvalara katıldığımızda büyük başarılar elde ediyoruz fakat görülen o ki, asıl sorunumuz bu turnuvalara katılabilmek. Yazın yine bir Dünya Kupası düzenlenecek ve biz yine bu turnuvada boy gösteremeyip kendimizi EA Sports tarafından geliştirilen 2010 FIFA World Cup ile avutacağız.

EA son iki üç yılda geliştirdiği FIFA oyunlarıyla  PES'ten liderlik koltuğunu devraldı. Oyun her yıl kendini geliştirerek tekrardan karşımıza çıkıyor. Ancak genelde bu tür turnuva oyunları, o yıl ki FIFA oyununun aynısı olur, asıl gelişmelerse bir sonraki FIFA oyununda boy gösterir. Bu yılsa bu durumun farklı olacağı oyun yapımcıları tarafından bizlere söylenmişti ve biz de bu beklenti içerisinde FIFA World Cup’ı test ettik.

2010 FIFA World Cup South Africa'nın en büyük dezavantajı, adından da kaynaklı olarak, sayısız kulüp takımının oyunda bulunmuyor olması. Ancak EA Sports zekice bir hamleyle oyuna oldukça ilginç ve çeşitli oyun  modları ilave ederek bu açığı az da olsa kapamayı başarmış. Ayrıca oyunda FIFA 2010'a kıyasla yapılan geliştirmeler de dikkatlerden kaçmıyor. Maç anında oyundaki birçok gelişmeyi görebilirsiniz. Örneğin kaleciler artık yere daha sağlam basıyor ve size daha çok güven veriyorlar. Ayrıca rakibiniz size karşı artık daha disiplinli bir oyun anlayışına sahip, bu yüzden orta sahayı geçmeniz pek kolay olmuyor. Bu gibi durumlarda  vereceğiniz paslar oldukça ön plana çıkıyor ve artık havadan attığınız paslarla da oldukça etkin ataklar geliştirebiliyorsunuz. Hakemlerinde futboldan yana bir görüntü çizmeleri iyi olmuş. Omuz omuza mücadelelerde nadiren düdük çalıyorlar.

Az önce saydığım gelişmelere rağmen yine de oyunun zayıf noktaları ve bir kere keşfettiniz mi size bütün oyunları kazandıracak taktikleri mevcut. Örneğin kaleciyle karşı karşıya kaldığınız anlarda kalecinin yanından topu ağlara yollamanız çok kolay. Ve tabi ki avut çizgisine kadar inip sonra da ceza sahasına pası aktararak gol bulmaya çalışmak yine her zamanki gibi ataklarınızdaki gerçekleştirmeye çalışacağınız ilk taktik olacaktır. Bunlara rağmen yeni animasyonlar, daha da güzelleştirilmiş top kontrolleri ve daha yüksek tempolu maçlar World Cup'ı FIFA 10'dan daha da ileri taşıyor.

EA turnuva oyunlarında, futbol anlamında hiçbir yenilik yapmadığı anlarda bile, bizlere o ortamın atmosferini her zaman en iyi şekilde yaşatmıştır. 2010 FIFA World Cup'ta da bu gelenek aynen sürdürülüyor. Maçlara başlamadan önce stattaki o büyük coşku, maç anında gelişen olaylara taraftarların tepkisi ve tabi, şayet, kupayı kaldırdığınız andaki o büyük kutlama anları ve oyuncularınızın sevinç gösterileri, kısacası Afrika’da bizleri beklediğini düşündüğümüz tüm coşku FIFA World Cup’ta da mevcut.

Her ne kadar Afrika'ya gidememiş olsak da Türkiye ile Dünya Kupası’nı kaldırmanın tadına oyunda varabiliyoruz. 2010 FIFA World Cup Dünya Kupası’na katılmış olsun ya da olmasın birçok ulus takımını içeriyor ve siz Dünya Kupası'nda yer almayacak birçok takımla da bu kupayı kaldırma şansını yakalıyorsunuz. Oyuna daha fazla oyuncu çekebilmek için iyi düşünülmüş bir taktik.

Oyundaki World Cup modu istediğiniz de oyuncuları değiştirebildiğiniz, tüm takımı kontrol ettiğimiz, kısacası takımla ilgili tüm kararları verebildiğimiz klasik oynanışa sahip. Captain Your Country modu ise FIFA 10'daki Be A Pro ve Clubs modlarına benziyor. Siz ve en fazla 3 arkadaşınız kontrol etmek için belli oyuncuları seçiyorsunuz ve gösterdiğiniz kişisel performanslarla menajerin gözüne girmeye çalışıyorsunuz. Bu konuda pozisyon alma, takım oyunu ve kişisel yetenekleriniz ön plana çıkıyor ve maçta yaptığınız olumlu hareketler, maçtan alacağınız reytingi arttırarak menajerinizin gözüne girmenizi kolaylaştırıyor. Ancak aksini yaparsanız da puanınız düşüyor ve bazen sırf yapay zeka yüzünden siz kötü oynamış gözüküyorsunuz.

Örneğin çok iyi bir orta açıyorsunuz ancak takım arkadaşınız  bunu ıskalıyor ve olan sizin reytinginize oluyor. Ancak yine de aşılamaz bir defansı Xavi vari attığınız bir ara pas sonucu gelen golle çözmek insanda tarif edilemez bir duygu da oluşturabiliyor. Şayet başarılı bir oyun ortaya koyup takım kaptanlığına kadar yükselirseniz, takımı bazı konularda yönetme şansını da yakalıyorsunuz.

Online olarak Dünya Kupası FIFA'nın interaktif lig sistemiyle kıyaslanabilir. Bir ülkenin sıralamasını oyundaki başarılarla yükseltiyor ve normal sıralamalı maçlar kazanılınca ve berabere kalınınca puan kazandıran yükselme ve düşme modeliyle oynanıyor. Kullanılan sistemin alt yapısında bir değişme gözükmüyor.

Bir diğer single player modu “Story of Qualifying” takımın tamamıyla tek oyuncunun senaryolarını birbiriyle harmanlayarak sizi olağanüstü bir durumun içine bırakıyor ve sizi kendi efsanenizi yazmaya davet ediyor. Size önceden oynanmış bir maç sunuluyor ve sizi oyunun herhangi bir anında oyuna dahil ederek sizden bu maçı çevirmeniz isteniyor. Açıkçası EA yeni senaryoları oldukça iyi sunabiliyor, bu yüzden Dünya Kupası sırasında da oyuna dair güncellemeler görebiliriz.

Oyunda penaltı sisteminde de değişikliğe gidilmiş. Artık şans faktörünüz dışında zamanlama ve karar mekanizması penaltı atışlarında ön plana çıkıyor. Size tavsiyem biraz penaltı pratiği yapmanız. Bu sayede penaltı atışlarındaki güç barının nasıl işlediğini çözebilir ve topu 90’a asmak için left sticki ne zaman ve hangi açıyla bükmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Penaltı çekmeyi öğrenmek çok kolay bu yüzden çoğu insan bunu kullanacaktır ama 2010 FIFA World Cup “Dad Pad” özelliği ile sizin için yeni bir oynanış şekli yaratıyor. Sistem size iki tuşlu kontrol sistemi sunuyor ve bu da düşünme işinin çoğunu sistemin üstlenmesini sağlıyor. Sistem sayesinde koşmak, pas vermek ve şut çekmek dışında pek bir şeye kafa yormanıza artık gerek yok. Bu, yeni oyuncuların deneyimli oyunculara karşı oynadığı maçlar için tasarlanmış ve bazı konularda oldukça iş görüyor. Örneğin sistem sayesinde defansta basit hatalar yapmıyorsunuz, ayrıca birçok pas seçeneği de otomatikleştirilmiş durumda. Büyük ihtimalle bunu diğer FIFA oyununda tekrar göreceğiz, tabi ayar çekilmiş ve sizi biraz daha zorlayacak hale getirilmiş bir versiyonu uzun vadede FIFA 11 için daha iyi olabilir.

Oyunun grafiklerinde FIFA 10’a oranla pek fazla bir ilerleme yok. Tanınmış oyuncular asıllarına oldukça benziyor, diğer futbolcular ise daha ziyade birbirlerini andırıyorlar. Oyunda yaklaşık 200 takım var ve bunlardan birisi de bizim milli takımımız. Ancak dünya çapında oyuncumuz olmadığı için, aslına çok benzeyen bir oyuncumuz bile yok. Belki kendinizi kastırırsanız bir iki oyuncuyu, gerçekteki haline benzetebilirsiniz.

SON SÖZLER
FIFA şu anda kim ne derse desin çoğu kişi tarafından dünyanın en iyi futbol oyunu olarak görülüyor. 2010 FIFA World Cup ise seriye ait çıkan son oyun olmanın da verdiği avantajla şu anda piyasada bulunan en iyi futbol oyunu olduğu rahatlıkla söylenebilir. EA Sports’un oyunu sunumu ve oynanış mekaniklerinde biraz daha ilerleme kaydetmiş olması FIFA World Cup’ı serinin önceki oyunundan daha da farklı kılıyor. Dünya Kupası fanıysanız ya da FIFA 2010’dan biraz sıkıldıysanız size bu oyunu öneririm. Kupayı kaldırmanız dileğiyle (!), güzel oyunlu günler...