Mayıs 15, 2024, 10:55:42 öö

Gönderen Konu: Futbol Deperimnde Gün Gün Gelişmeler...  (Okunma sayısı 722 defa)

Çevrimdışı By.GereDeLy

  • Daimi Üye
  • İleti: 1126
  • Karma: 25
  • fDnet
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Futbol Deperimnde Gün Gün Gelişmeler...
« : Temmuz 08, 2011, 22:30:37 ös »


Futbolda şike soruşturmasında 6. gün devam ederken, operasyonun başladığı Pazar gününden itibaren yaşanan tüm gelişmeleri NTV Spor olarak sizlere aktarıyoruz.

Şike soruşturmasının ilk adımı pazar sabahı yapılan gözaltılarla atılmıştı. Peki geride bıraktığımız 5 günde neler yaşandı? Kısaca hatırlıyalım...

Türk futbolunda büyük bir depreme yol açan şike operasyonunun fitili, Aralık 2010 tarihinde ateşlendi. Emniyet güçleri, Bank Asya 1. Lig'de mücadele eden bir kulüpte, usulsüzlük yapıldığı şüphesiyle harekete geçti. Ancak başlatılan teknik takibin boyutları, bu kulüple sınırlı kalmadı. Aradan geçen sürede, soruşturma dalga dalga büyüdü ve emniyet, 7 ay sonra operasyon için düğmeye basmaya karar verdi.

3 Temmuz Pazar
Saat: 07.00
Eşzamanlı operasyon başladı

Türk futbolu sakin bir tatil gününe uyandığını düşünürken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın emriyle, emniyet güçleri eşzamanlı operasyonlar için düğmeye bastı. Çok sayıda şehirde, aralarında başkan, yönetici, futbolcu ve menajerlerin de bulunduğu 61 kişi gözaltına alındı. Onlardan biri de, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'dı. Yıldırım önce sağlık kontrolünden geçirildi; ardından sorgulanmak üzere emniyet müdürlüğüne götürüldü.

Aynı saatlerde, Şükrü Saracoğlu Stadı'ndaki kulüp binasında aramalar yapılıyordu. Sadece Fenerbahçe değil; Eskişehirspor, Sivasspor ve Trabzonspor'un kulüp binaları da aranıyordu.

Operasyonun ne kadar geniş kapsamlı olduğu, saatler ilerledikçe daha net anlaşıldı. Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, kulüp muhasebecisi Tamer Yelkovan, yeni transferler Emenike ve Sezer Öztürk, Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz, Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun ve Sportif Direktör Ümit Karan ile birlikte yeni transfer Mehmet Yıldız, Sivasspor kalecisi Korcan Çelikay ve Gençlerbirliği'nden Mahmut Boz da gözaltındaydı.

3 Temmuz Pazar
Saat: 13.15
Fenerbahçe'den ilk açıklama

Saatler 13.15'i gösterdiğinde, Fenerbahçe Kulübü resmi internet sitesi aracılığıyla ilk resmi açıklamayı yayımladı. Açıklamada; "Kulübümüz tarihinin hiçbir döneminde hukuksuzluk içinde olmamıştır" deniyordu. Türkiye Futbol Federasyonu da çok geçmeden konuyu yakından takip ettiği yolunda bir açıklama yayımladı. Akşam saatlerinde Eskişehirspor Kulübü, Bülent Uygun-Ümit Karan ve Mehmet Yıldız'ın sözleşmelerinin askıya alındığını duyurdu.

4 Temmuz Pazartesi
Saat: 10.00
Aziz Yıldırım hastanede

Sabah saatlerinde, Aziz Yıldırım'ın rahatsızlandığı haberi geldi. Haseki Hastanesi'ne kaldırılan Fenerbahçe Başkanı, yaklaşık 1.5 saat acil serviste kaldıktan sonra yeniden emniyete götürüldü.

4 Temmuz Pazartesi
Saat: 17.30
Fenerbahçe'den yayın yasağı talebi

Gelişmeler hakkında resmi internet sitesi aracılığıyla sürekli açıklama yapan Fenerbahçe Kulübü, saat 17.30'da, 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, yayın yasağı talep etti. Ancak sarı-lacivertliler, beklediği yanıtı alamadı.

4 Temmuz Pazartesi
Saat: 20.05
Aziz Yıldırım yeniden hastanede

Şeker hastalığı bulunan aziz yıldırım, saat 20.05'te yeniden hastaneye kaldırıldı. Yıldırım'a; "kapalı alanda kalamaz" raporu verildi. Fenerbahçe başkanı bunun üzerine, İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji servisine yatırıldı.

5 Temmuz Salı
Saat: 09.15
Adliyeye sevkler başladı

Hareketlilik salı sabahı artarak devam etti. Saat 9.15'te sorguları tamamlanan 15 kişi adliyeye sevkedildi. Bu kişiler arasında Mehmet Yıldız ve Olgun Peker de bulunuyordu. Öğlen saatlerinde ise 7 kişi daha adliyenin yolunu tuttu.

5 Temmuz Salı
Saat: 14.15
TFF Başkanı emniyet ve adliyede

Saatler 14'ü gösterdiğinde, Türkiye Futbol Federasyonu'nun Yeni Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, soruşturma hakkında bilgi almak için önce adliyeye ardından emniyete gitti. Hem soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Berk hem de İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile görüştü. Türk futbolunun zor bir dönemden geçtiğini vurgulayan Aydınlar, kısa süre içinde Fenerbahçe ve diğer kulüplerin akıbeti hakkında kesin kararlarını vereceklerini dile getirdi. Aydınlar, görüşmelerini sürdürürken, Aziz Yıldırım'a anjiyo yapıldı. Genel sağlık durumu iyi olan Fenerbahçe Başkanı'na müdahalede bulunulmasına gerek olmadığına karar verildi.

5 Temmuz Salı
Saat: 18.15
Fenerbahçe yöneticileri TFF'de

Gelişmeler başdöndürücü bir hızla ilerlerken, Fenerbahçe yöneticileri, Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ile olağanüstü toplantıda biraraya geldi...

5 Temmuz Salı
Saat: 18.35
4 kişi serbest

Adliyeye sevkedilen 22 kişinin sorguları tamamlandı. Levent Eriş - Mehmet Yıldız - Halil Köntek ve Özcan Üstüntaş serbest bırakıldı. Diğer 18 kişi tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedildi.

5 Temmuz Salı
Saat: 19.00
Kocaman'dan ilk açıklama

Soruşturma sürerken, Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman da sessizliğini bozdu. Geçen sezonki inanılmaz performanslarına sahip çıkan Kocaman; "18 maçın 17'sini alnımızın akıyla kazandık" dedi; Fenerbahçe'nin hedef gösterilmesine tepki verdi. Kaptan Alex de, geçen sezon elde ettikleri başarıyı kimsenin gölgeleyemeyeceğini söylüyordu.

6 Temmuz Çarşamba
Saat: 02.15
7 kişi tutuklandı

Türk futbolunda büyük sarsıntı yaratan soruşturmada ilk tutuklama kararları salı sabahına karşı çıktı. Adliyeye sevkedilen 18 kişiden 7'si tutuklandı; 11'i ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

6 Temmuz Çarşamba
Saat: 09.15
25 kişi daha adliyeye sevk edildi
 
Tarihi şike soruşturmasında 4. güne girilmişti. Hareketlilik yine sabah erken saatlerde başladı. Emniyetteki sorguları tamamlanan 25 kişi daha adliyeye sevkedildi. Şekip Mosturoğlu, Mecnun Otyakmaz, Emenike, Sezer Öztürk, Cemil Turan, Bülent Uygun ve Ümit Karan da bu kişiler arasındaydı.

6 Temmuz Çarşamba
Saat: 14.00
Kocaman kamera karşısında

Saat 14'te Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, yeni sezon hazırlıklarının devam ettiği Topuk Yaylası'nda kameraların karşısına geçti. Yaşananlar için "kabus gibi" tanımlaması yapan Kocaman, Türk adaletinin en doğru kararı vereceğine inandığını vurguladı; tüm futbolcularına sahip çıktı. Kocaman, bir kez daha alınlarının teriyle şampiyon olduklarını savundu.

6 Temmuz Çarşamba
Saat: 16.00
Emniyetten ilk açıklama

Soruşturmayla ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden ilk açıklama, saat 16'da geldi. Emniyet, 19 maçta şike ve teşvik primi faaliyetlerini delillendirdiğini vurguluyor; 8 ruhsatsız silah ele geçirildiğini duyuruyordu.

6 Temmuz Çarşamba
Saat: 16.10
İlk operasyon görüntüleri

Emniyetin açıklamasından hemen sonra, ilk operasyon görüntüleri de basına servis edildi.

6 Temmuz Çarşamba
Saat: 19.25
5 kişi serbest

Adliyeye sevkedilen 25 kişinin akıbeti, saat 19.25'te belli oldu. Aralarında Emenike, Sezer Öztürk ve Mahmut Boz'un da bulunduğu 5 kişi serbest bırakıldı. 20 kişi ise tutuklanmaları talebiyle adliyeye sevkedildi.

6 Temmuz Çarşamba
Saat: 20.00
Fenerbahçe'den rakiplerine teşekkür

Şike soruşturmasının merkezine oturan Fenerbahçe, resmi internet sitesi aracılığıyla bir açıklama daha yayımladı. Açıklamada, sitelerinden ya da resmi ağızlardan soruşturma ile ilgili söylemde bulunmayan Galatasaray ve Bursaspor'a teşekkür edildi.

7 Temmuz Perşembe
Saat: 04.15
15 kişiye tutuklama kararı

20 kişinin akıbeti hakkındaki heyecanlı bekleyiş, perşembe sabaha karşı 4.15'te belli oldu. Mahkeme, 15 kişinin tutuklanmasına karar verdi. Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, yönetici İlhan Ekşioğlu, kulüp muhasebecisi Tamer Yelkovan, Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz, Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, takımın Sportif Direktörü Ümit Karan, Sivassporlu Korcan Çelikay ve Fenerbahçe Efsanesi Cemil Turan da artık tutukluydu.

Tutuklu 15 kişi, haklarındaki kararın çıkmasından yaklaşık 1.5 saat sonra, metris cezaevinin kapısından içeri girdi.

7 Temmuz Perşembe
Saat: 09.05
11 kişi daha adliyeye sevkedildi

Adliyeye sevkler perşembe sabah saatlerinde de sürdü. Gözaltında bulunan 11 kişi daha adliyenin yolunu tuttu. Bu gelişmeden hemen sonraysa, Fenerbahçe yöneticileri Nihat Özdemir ve Ali Koç, soruşturma savcısından son gelişmeler hakkında bilgi almak üzere adliyeye gitti. 2 yönetici 1.5 saat sonra adliyeden ayrıldı. Yargı süreci işlerken, kulüplerden de önemli haberler geldi. Eskişehirspor, Bülent Uygun - Ümit Karan ve Mehmet Yıldız'ın sözleşmesini feshetti. Sivasspor da, kaleci Korcan Çelikay için aynı uygulamaya gitti.

7 Temmuz Perşembe
Saat: 13.17
Yıldırım hastaneden ayrıldı

Artık tüm gözler, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın üzerindeydi ve Yıldırım saatler tam 13.17'yi gösterdiğinde, emniyete götürülmek üzere, hastanenin kapısında görüldü.

Ancak saatler geçiyor; Aziz Yıldırım bir türlü emniyetten çıkmıyordu. Bir süre sonra, Fenerbahçe Başkanı'nın ifade vermek istemediği; susma hakkını kullandığı anlaşıldı. ardından da, Yıldırım'ın geceyi emniyette geçireceği açıklandı. Zira Aziz Yıldırım'ın avukatı, soruşturma savcısını, sorgulamanın içeriği nedeniyle hakimler ve savcılar yüksek kuruluna şikayet etmişti.

7 Temmuz Perşembe
Saat: 16.15
3 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi

Sabah saatlerinde adliyeye sevkedilen 11 kişiyle ilgili haber 16.15'te geldi. 8 kişi serbest bırakıldı; 3 kişi tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedildi.

8 Temmuz Cuma
Saat: 01.00
Yıldırım yeniden hastanede

Artık tüm gözler Aziz Yıldırım'a çevrilmişti. Şeker hastası olan Fenerbahçe Başkanı, gece yarısını gece bir kez daha hastaneye kaldırıldı. Yıldırım'ın yeni adresi Çapa Tıp Fakültesi diabet servisiydi.

8 Temmuz Cuma
Saat: 08.30
Yıldırım sonunda adliye yolunda

Geceyi hastanede geçiren Aziz Yıldırım, sabah saatlerinde arka kapıdan bir otomobile binerek, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine getirildi.

8 Temmuz Cuma
Saat: 16:50
Aziz Yıldırım'ın sorgusu sona erdi
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın Savcı Mehmet Berk tarafından sorgulanması sona erdi.

8 Temmuz Cuma
Saat: 20:10
Aziz Yıldırım tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi

İstanbul Adliyesi'nde Savcı Mehmet Berk tarafından sorgulanan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, sorgusunun ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

8 Temmuz Cuma
Saat: 21:15
Rahatsızlanan Aziz Yıldırım hastaneye götürüldü

Futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım tutuklanma talebiyle sevkedildiği mahkemece, rahatsızlanması nedeniyle Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevkedildi.

Kaynak : NTVSpor
21.10.2013