Mayıs 10, 2024, 12:22:15 ös

Gönderen Konu: Sıkça Sorulan Sorular (SSS)  (Okunma sayısı 1559 defa)

Çevrimdışı ays

  • Daimi Üye
  • İleti: 5908
  • Karma: 85
  • Sorry For Party Fucking
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
« : Ağustos 06, 2009, 14:17:38 ös »
Burada en sık sorulan soruları cevaplayacağım. Bu bölümle yakından alakası var.


Soru 1- Bir oyun indirdim ama RAR'dan çıkarırken 18. parça* hata veriyor?
Cevap 1- 18. parçayı tekrar indirin. Hata veren parça hangisi ise onu tekrar indirin.

Soru 2- Rar Şifresini giriyorum ama "Yanlış şifre" diyor?
Cevap 2- RAR şifresini elinizle ve doğru şekilde giriniz. Eğer RAR şifresini doğru girdiğinize eminseniz fakat hala hata veriyorsa şifrede bir yanlışlık vardır. Oyunu paylaşan kişiyle irtibata geçiniz.

Soru 3- Oyunu ya da Crack dosyasını RAR'dan çıkarmaya çalışırken 'Tanımlanamayan arşiv sonu' ya da 'Çıkartılacak dosya yok' hatalarından birisini alıyorum?
Cevap 3- Dosya indirme sırasında ya da RAR dosyasını açmadan önce Antivirüs'ünüzü kapatmayı unutmayın. Eğer parçaların yedekleri yoksa tekrar indirin. Ancak antivirüsünüz kapalı olsun. Çünkü virüs olarak algılayıp içeriğini siliyor.

Soru 4- Bazı oyunların Rapidshare bağlantılarına tıkladığım zaman 'This file is suspected to contain illegal content and has been blocked. After the file has been blocked for 7 days it will automatically be deleted, if the block is not removed by RapidShare. For this reason, a download of this file is currently not possible yazıyor. Bu ne demek?
Cevap 4- Birisi dosyayı 'Korsan içerik' sebebiyle ihbar etmiş ve rapidshare sitesi de dosyayı indirilmeye kapatmıştır. Eğer indirmeniz yarım kaldıysa ve varsa alternatiflere devam edin. Yoksa oyunu yükleyen ya da paylaşan ile bağlantı kurun.

Soru 5- Oyunu indirdim. Kurdum. Çok güzel. Ama açmaya çalışınca siyah bir ekran geliyor ama oyun açılmıyor?
Cevap 5- Oyunu bilgisayarınız özellikle ekran kartınız kaldırmıyor. Ancak oyunu silmek yerine DVD içinde saklayın ve sisteminizi yenileyince ona kurabilirsiniz.

Soru 6- Rapid'den indirmeye başladım. Netload'dan devam edebilir miyim?
Cevap 6- Rapidshare - A bağlantılarından başladıysanız ve Netload - A ya da Speedyshare - A gibi 'A' alternatifinden başka bir site varsa devam edebilirsiniz. Ancak sakın A ile başlayıp B ile devam etmeyin. Parçalarda uyumsuzluk oluşur.

Soru 7- Ben bu sitelerden nasıl oyun indireceğim?
Cevap 7- Bana Özel esaj Atarak Sorabilirsiniz..([[(ice_men)]])

Soru 8- Projectlinks denilen şey de nesi?
Cevap 8- Bağlantıların adreslerine direkt ulaşılıp ihbar edilmesini engelleyen sistemdir. [/color]

Soru 9- Oyun indirdim ama yüklenirken %5'te** takıldı?
Cevap 9- Takılmamıştır. Eğer hata olsaydı RAR arşivinden çıkmazdı. Oyunun kurulumu sisteminize göre 2-8 saat arası sürebilir. O yüzden sabırlı olun.

Soru 10- Kotalı kullanıcıyım ama oyun indirmeden de duramıyorum. Kotamı nereden nasıl takip edebilirim?
Cevap 10- http://adslkota.ttnet.net.tr/ adresine girip kullanıcı adını, şifreyi ve orada çıkan kodu girip menülerden ulaşabilirsiniz.

Soru 11- Rapidshare sitesinde Collectors Account nasıl alırım?
Cevap 11- Öncelikle anasayfadan herhangi bir dosya yüklemeniz gerekiyor. (Upload) ardından size zaten Collectors Account alın kısmını gösteriyor. Alt tarafları biraz kurcaladığınız zaman bulacaksınız. Oradan kaydolun.
Soru 12- RIP oyun nedir?
Cevap 12- Oyunun boyutunu küçültmek amacıyla içindeki müzik, vidyo vb. birtakım içeriğin silinip oyunun aynı zamanda sıkıştırılması. Bu yol ile 10 GB'lık oyunları 1 GB olarak bulabiliriz. Ayrıca bir de Full RIP diye birşey var ki bu da hiç bir dosya kesilmeden oyun tam olarak sıkıştırılması sonucu bu boyutlara ulaşır. Mesela Skullptura'nın Racedriver GRID'ı 10.1 GB'dan 1.6 GB'a kadar sıkıştırılmıştır. Ancak RIP oyunların kurulum süreleri 4-12 saat arası sürelere ulaşabilir.

Soru 13- Bazı oyunların isimlerinin yanında 'Skullptura, Reloaded, DVD unleashed vb. isimler görüyorum. Bunlar nedir?
Cevap 13- Bunlar bir oyunu internete düşüren ya da sıkıştırma yapan gruplardır. Reloaded, Razor 1911, Clone DVD vb. gruplar crack ve ya nete düşürme işleriyle ilgilenirken Skullptura gibi kişi/gruplar ise oyunu RİP'leyen gruplardır. (Rip: Bkz. Soru 12)

Soru 14- Emule ve Torrent nedir? Hangisi daha iyidir?
Cevap 14- Bu sorunun cevabı çok uzun olduğu için konunun en sonuna 'Bağlantı: Emule - Torrent' adıyla eklenecektir.

Soru 15- Arkadaşım bir oyun indirdi. Ben bu oyunu CD'ye çektim ama bu oyun onda çalışıyor, bende çalışmıyor. Bu neden olabilir?
Cevap 15- Çektiğiniz CD çizik, bozuk olabilir, çekim hızlı yapılmış ya da çekim sırasında bilgisayarda işlem yapılmış olabilir. Tekrar çekmeyi deneyiniz. Ancak bu sefer hem yavaş çekim yapın, hem bilgisayarı boş bırakın, hem de CD'niz sağlam olsun.

Soru 16- Bir 'Full Rip' oyun indirdim ama yüklemeye çalışırken "NPSW32\ klasörü oluşturulamıyor"  şeklinde bir hata alıyorum. Nedir, nedendir?

Cevap 16- Büyük ihtimalle sisteminizde bir sorun olmalı ya da oyunu ripleyen kişi hata yapmıştır ancak eğer ripleyen kişi hata yapmadıysa sisteminizdeki bir sorundandır. Bu sorun güncelleme eksikliği yada hatası şeklinde görünebilir.

Soru 17- Emektar ne demektir?

Cevap 17- Sitede genelde yüksek rütbe ile iş yapmış ve emek harcamış kişilerin herhangi bir sebepten dolayı siteyi bırakmaları durumunda aldıkları konum 'emektar' konumudur.

Soru 14'ün cevabı:

P2p ağlarında bir den çok protokol bulunmaktadır. Emule ve torrent bu paylaşım ağlarından en çok kullanılan ikisidir. Bir birlerine karşı eksi ve artı yönleri bulunmaktadır. Emule paylaşım ağı genelde internetten bir şeyler indirmek isteyenlerin ilk tercihi oluyor. Nedeni ise geniş bir dosya ve kullanıcı ağına sahip olmasıdır. Emule de dosya indirmek başlangıçta çok kolaydır. Yapmanız gereken sadece programın arama ekranından aratmak ve tıklamaktır. Başlarda ne kadar güzel gözükse de belirli bir süre geçtikten sonra emule’nin eksikleri belirmeye başlar. Bunlar da torrent ağını doğurmuştur. Torrent ağı emule’nin tüm eksiklerini giderir. Şimdi gelin bu iki ağı karşılaştırmaya başlayalım.
Ed2k ağında kullanıcılar birbirlerine sunucular yardımıyla bağlanır. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Ed2k ağındaki sunucuların bir kısmı sahte (fake) sunuculardır. Genelde, film ve müzik ürünlerinin teliflerini koruyan kuruluşlar (RIAA vb.) tarafından kurulan bu sunucular kullanıcılara bozuk parçalı dosyalar yolladıkları için uzak durulması faydalıdır.
Torrent ağında, sabit olmayan bağımsız sunucu tanımlama dosyaları sayesinde sabit bir sunucuya ihtiyaç olmaksızın paylaşıma devam edebilir. Dosyanın sunucuda bulunmasına gerek yoktur. Doğrudan indirmekten farklı olarak, dosyayı indirirken diğer kullanıcılara da sunarsınız. Araya başka bir kullanıcı giremez. Dağıtımınızın içeriğini değiştiremez.
Emule de bir dosyayı yükleme (download) listenize eklediğinizde, doğrudan kullanıcılardan dosyaları indirmeye başlamaz. Dosyaya sahip olan kişilerin bekleme sıralarına girerler. Sıranın en başındaki kişi belli büyüklükte dosyayı çektikten sonra, sıra bir sonraki kullanıcıya geçer. Burada kullanıcılar dosyanın değil kullanıcının sırasına geçerler. Sıraya kaçıncı sırada girileceği; kişilerin (peer) bağlantısına, istek yapılan dosyanın paylaşan kişi tarafından hangi öncelikle paylaşıma açıldığına ve krediye göre değişiklik gösterir. Buda emule’den en hızlı indirme hızına erişebilmek için belirli bir sürenin geçmiş olmasını (bu bazen günler, bazen ise haftalar alabilir) ve dosyanın popüler bir dosya olmasına bağlıdır.
Torrent’de ise dosyayı yükleme listenize eklediğiniz anda olanaklı olan en hızlı şekilde indirmeye başlarsınız. Belki de torrentin en güçlü olduğu yerde burasıdır. Sıra beklemek yok! Kredi yok! Son sürat indirme!

Emule’de paylaşım yapan kullanıcıları ödüllendirmek ve bu sayede insanları paylaşıma teşvik etmek için basit bir kredi sistemi bulunur. Bu sisteme göre; mesela A kullanıcısı B ye dosya gönderimi yaparsa, B kullanıcısının kredi dosyasında A ya kredi eklenir. Böylece A kullanıcısı eğer B den dosya indirmek isterse B’nin sırasında daha ön bir sıradan beklemeye başlar. Kredi bilgileri karşı tarafta saklanır. Örneğimizi temel alırsak A’nın kredisi B de saklanır. Bu sayede kredi sisteminin suiistimal edilmesi engellenir. Ama internette birçok Emule programı bu sistemi suiistimal etmektedir.
Torrent’de ise paylaşımı teşvik etmek için ratio sistemleri bulunur. Ratio sistemi indirdiklerinizin / göndermelerinize bölümü ile bulunur. Genelde istenen bire bir paylaşım oranıdır. Yani indirdiğiniz kadar göndermenizde istenir. Torrentte ratio sistemini suiistimal etmeye çalıştığınız anda yakalanır ve sistemden atılırsınız. Çok katı kurallar vardır. Bu yüzden suiistimal edilmesi emuleye göre daha zordur.
Emule’de dosyalarınıza kaynak bulmakta sıkıntı çekebilirsiniz. Üstünden süre geçince dosyalar paylaşımdan kaldırılmış olabilir. Ve kimin yüklediğini bilmediğiniz için tekrardan dosyayı paylaşıma koymasını bekleyemezsiniz.
Torrentte ise dosyalarınızı paylaşımda tutmanız için size bonus veren sistemler vardır. Bu sayede bonuslarınızla gönderme satın alıp raitonuzu yüksek tutabilirsiniz. Bunun dışında sadece torrente özgü tekrardan paylaşma imkanı vardır. Dosyayı indirdiğiniz yerden, dosyayı daha önce yükleyenlerden dosyanın tekrar yüklenmesini isteyebilirsiniz.
Emule de ayrıca bir güvenlik açığına da sahip de sayılabilir; bilgisayarınızdaki dosyalar dizin bazında paylaşıma açılır. Emule tarafında belirlenmiş bir dizin tüm dünyanın paylaşımına açılır. İçerisinde ne varsa tüm dünya onu görebilir ve indirebilir. Birde bu dizin ayarlamasının yanlış yapıldığını ve tüm bilgisayarınızın dünyaya açıldığını düşünelim. Ne kadar korkutucu değimli.
Torrente ise sadece sizin indirdiğiniz ve paylaşılmasını istediğiniz dosyalar paylaşılır. Acemi kullanıcılar için hiçbir sorun yoktur. Çünkü onlar sadece indirdikleri dosyaların paylaşılacağını bilirler.

Emule’de indirdiğiniz dosyanın sahte olma olasılığı her zaman vardır. Yâda virüslü. Tamamını indirmeden içeriğini öğrenmek oldukça zordur. Bazen günlerce beklediğiniz bir filmin sahte bir film olduğunu görmek sizin için üzücü olabilir.
Torrente ise dosyalar hazırlandıktan sonra ilk olarak sunucu siteye gönderilir ve oradaki yönetimin kontrolünden geçer. Bir dosya torrent sitesine eklendiğinde; dosyanın boyutu, kodlanma şekli, süresi, afişi, imdb bilgisi, ekran görüntüleri ve konusu gibi bilgileri de eklenir. Bu sayede indirdiğiniz dosyanın içeriğinden kesin olarak emin olursunuz.
Emule’de indirdiğiniz bir dosya yarım kaldığında artık yapacak bir şey yoktur. Ya beklediğiniz günlerin üstüne bir su içeceksiniz ya da birisinin tekrardan aynı dosyayı paylaşıma açması için dua edeceksiniz.
Torrente ise eğer indirdiğiniz dosya yarım kaldıysa kolaylıkla başka bir trackerdan ekleyip kaldığınız yerden hiçbir şey olmamış gibi devam edebilirsiniz.
Emule kaynak olarak çok büyük görünse de; önemli olanın büyüklük olmadığını artık biliyoruz. Önemli olan işlevi. Yığınlarca dosya olmasına rağmen aradığınızı bulmak zor olabilir. Zaten içeriğinden de emin olmadığımızı yukarıda söylemiştik.
Torrentte ise genel içerikli siteler olduğu gibi, bir konuda uzmanlaşmış sitelerde mevcuttur. Hd yayınlar, müzik, diziler gibi. Bu da torrent kullanıcısına kaliteli içerik bulma imkanını verir.

Sonuç olarak her iki paylaşım ağını değerlendirdiğimizde torrentin emuleye karşı üstün olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Öyle ki artık üniversiteler bile derslerini torrent ağı üzerinden paylaşıma açmıştır. İşletim sistemleri yeni sürümlerini torrent ağı üzerinden yayınlamayı seçmektedirler. Tüm bunlar göz önüne alındığında hepinize bol torrentli günler dilerim.

* Parça 18: Sadece parçaya bir isim. Yani hata veren parça 4 ya da 12 de olabilir. Bu sadece örnek.
** %5: Sadece %5 yani bir örnek. %42 de olabilir %90 da.

-yokum.