Nisan 23, 2024, 15:05:05 ös

Gönderen Konu: Ubuntu  (Okunma sayısı 3329 defa)

Çevrimdışı Barguti

  • FifaDelisi
  • İleti: 5
  • Karma: 101
  • Dıd dırı dıd Dıd
    • Profili Görüntüle
Ubuntu
« : Haziran 30, 2009, 10:39:58 öö »
Ubuntu

Genel olarak  Ubuntu'yu sizlere dünyanın en popüler linux dağıtımı olarak lanse edebilirim. Bu, onun neden bugünkü yazımda yer aldığını bir nebze olsun anlatır ve sizlerde kendinize "ya madem o kadar dağıtım var abi neden ubuntu?" sorusunu sormaktan kurtulmuş olursunuz.

Teknik verilerle sizlere ubuntu'yu anlatıcak değilim. Zaten bu bölümü resmi bir blog şeklinde kullanmayı düşünerek istemedim. Çok boş kaldı henüz bir konum var daha farkındayım ama gerek sınavların yorgunluğu gerekse üniversiteden gelen arkadaşlar vesilesiyle verilen geleneksel batak partileri ve mac os sürümümü güncelleyip programları tekrardan oturtmam nedeniyle sizlere yazmaktan uzak kaldım.

Farkındayım "sanki çokta tın" diyorsunuzdur şimdi. Aranızda "ne diyor abi bu adam bali mi çekmiş ne yapmış" tarzı konuşanlar bile olabilir. Hazırlıklıyım merak etmeyin :)

Şimdi günün dağıtımı olan Ubuntu'yu program program anlatarak incelemeye başlıyalım.

1) Web Tarayıcı

Oopps! Mozilla Firefox. Şimdi üzerine yazı yazsam eşşeklik etmiş olurum gibime geldi. Yinede Firefox'un açık kaynak kodlu, özelleştirilebilir ve fanatikleri tarafından çokca şişirilen bir tarayıcı olduğunu söylemeliyim sanırım.

2) Anında mesajlaşma

Burada öntanımlı olarak Pidgin geliyor. Pidgin basit yapısıyla ve birden fazla protokülü desteklemesiyle ele gelen kullanışlı bir anında mesajlaşma yazılımı. Ubuntu ile bütünleşik yapısı onu kullanmak için iyi bir neden. Ama sadece .msn protokülü için emesene messenger'ı sizlere önerebilirim. Alışılagelmiş messenger arayüzünü kendine has bir tatlılıkla birleştirmiş olan bu program şu an mac os x platformu altında olmasını istediğim sayılı programdan biri. Sadece webcam desteği eksik saydığım programlarda. Geri kalan tarafı messenger'dan yeğdir kanaatimce. Webcam desteğini aMsn sağlıyormuş diye duydum ama denemedim. Alp belki bu konuda bizi aydınlatabilir :)

3) Müzik

Bilgisayarı kullanma sebeplerimizden biride müzik dinlemek tabi. Ubuntu altında bunu Ryhtmbox ile yapıyoruz. iTunes'u andıran bir yapısı var. Zaten Ubuntu'nun kullandığı masaüstü ortamı olan GNOME genel olarak Mac os x arayüzünden esinlenilmiş şekilde. Kolayca şarkılarımızı düzenleyen ve kaliteli bir çıkışla bize dinleten Ryhtmbox için ben bir alternatif düşünmedim bugüne kadar. KDE ortamında ki rakibi Amarok'tan da kat kat iyi olduğunu söyleyebilirim. Ömrümde bugüne kadar Amarok kadar hantal bir  müzik oynatıcı görmedim. Yani winamp var mı gibi bir derdiniz olmuyacak Ubuntu altında. Herşey son derece yerli yerinde.

4) Ortam Oynatıcı

Gelelim filmlerimize. Ubuntu'nun üzerinde gelen ortam oynatıcıların kafasına sıkıyoruz direk. Ve platformdan bağımsız ortam oynatıcımız VLC Player ile olayı kökten hallediyoruz. Platformdan bağımsız demek Windows Linux ve Mac altında çalışabiliyor demek. Yani bu programı şu an kullandığınız Windows üzerinde de kullanabilirsiniz.

Buraya küçük bir dipnot eklemek durumunda hissettim kendimi. Ubuntu dünya çapında bir dağıtım olduğu için ve bazı ülkelerde çözücülerle ilgili (codec) yasal sorunlar olduğu için bu çözücülerde kısıntıya gitmiş kurulumda. O yüzden direk çalmanız mümkün değil. Ama nerde arıyacamda bulucam tarzı bir artislikte bulunmayın. Ubuntu bu tip bir ortam açmaya çalıştığınızda size durumu bildiriyor ve "çözücüleri yüklüyeyim mi?" sorusuna soruyor. Evet derseniz otomatik kuruyor ve bu sorun ortadan kalkıyor :) Herşey bu kadar basit.

5) Dosya yazdırma

Windows ile media player kullanarak dosyalarınızı yazdırabilirsiniz. Gerçi bundan bir çoğunuz bir habersinizdir şimdi :) Neyse konumuz Ubuntu ve biz üzerinde gelen Gnomebaker adlı cd yazdırma programı işimize yarıyor mu ona bakalım. Aslına bakarsanız bu program basit işlemler için oldukça yeterli. Ama ben kullanmanız için k3b öneriyorum -sloganı: yak bebeğim yak!- benden sadece sloganı için 10 puan almış bir program kendileri. Normalde kde masaüstü için öntanımlı olsada ubuntu altında da rahatlıkla kullanabildiğimiz bu program ile yazdırma işlemlerinizi cd/dvd'lerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Gördüğümüz gibi bu noktada Ubuntu sizi afallatmıyor.

6) P2P & Dosya paylaşım indirme

Son yıllarda moda olan ve ülkemizde de yavaş yavaş oturmaya başlıyan torrentler için Ubuntu hali hazırda programlar geliyor. Lanet olsun bi gelmesin be kardeşim dedirtiyor insanı vallahi bu ubuntu :) Transmission torrent indirmek için sizlere gerekli kolaylıkları sağlıyor. Fazla detaya girmeye gerek yok bu konuda. Torrentte mühim olan seeder. :) Geri kalan tefarruat ve ince ayarlar.

7) Grafik programları

Resimleri görüntülemek ve düzenlemek için Ubuntu altında son derece iyi programlar mevcut. F Spot Photo Manager adlı yazılım Windows altında nerde dediğim cinsten bir resim izleme programıydı. iPhoto'dan esinlenilerek yapılması onu kullanım kolaylığı konusunda ve sade hoşa giden tasarım konusunda öne çıkartıyor. diğer bir güzel programda Digikam. Yeni versiyonu ile benim yine Apple Aperture benzettiğim Digikam'da fotoğrafları organize etmek ve düzenlemek için kullanabilecek bir program. Bunlar Windows altında aranılmayan şeyler. Ama grafiksel olarak hoş bir ortama girdiğinizde Ubuntu gibi insan böyle detayları istiyor. Onlarda bunları düşünmüşler ve sizi bütünden ayırmayan programlarla günlük işlerinizi kolaylamaya yönelik. Birde gimp var. Sıkca karşılaştırılıyor Photoshop ile. Şahsen kullanmadım hatta ne şimdi bu dedim. Ben anlamadım ama açık kaynak taraftarı olanlar Photoshop'un anasını ağlatıyor diyor. Ne kadar doğru bilemem. Ama deneyin siz. Zaten üzerinde geliyor demi :)

8) Oyun

Birkaç zımbırtı var işte ama fasa fiso hepsi :) Emülatörler aracılığıyla gta counter gibi şeyleri oynuyanlar var diye daha önce söylemiştim size. Alp bir ara uğraşıyordu bildiğim kadarıyla. Ben oyun ortamlarına uzak olduğum için hiç ilgilenmedim.

Bu kadar gürültüden sonra son yorum. Gördüğünüz gibi Ubuntu gündelik işler için son derece yeterli bir sistem. Ama oyun daha önemlisi Fifa olmuyan bir sistem. O zaman geçer not alamaz ve iş yatar. Ama yinede bu hali bir köşeye kurulmayı fazlasıyla hak ediyor izlenimini veriyordur.

Zamanla yazımı fotolarla da desteklerim. Şimdi anca yazabildim ve üşendi resim koymaya. :)

Fırsat buldukca yazmaya devam edicem. Sizde maksat muhabbet olsun diye okuyun. Belki aa bu ne harbi ya diyen çıkar diye ümitleniyorum bende.


Çevrimdışı Insect

  • Daimi Üye
  • İleti: 2942
  • Karma: 44
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ubuntu
« Yanıtla #1 : Temmuz 01, 2009, 00:03:15 öö »
Çok çok güzel bir yazı.Şimdi teker teker değerlendireceğim  :)

Alıntı
1) Web Tarayıcı

Oopps! Mozilla Firefox. Şimdi üzerine yazı yazsam eşşeklik etmiş olurum gibime geldi. Yinede Firefox'un açık kaynak kodlu, özelleştirilebilir ve fanatikleri tarafından çokca şişirilen bir tarayıcı olduğunu söylemeliyim sanırım.

Firefox oldukça fanı olan bir tarayıcı.Ama ben koyu bir Opera taraftarı olduğum için Opera kuruyorum ayrı.Çoğu kişi için Firefox yeterli olacaktır.

Alıntı
2) Anında mesajlaşma

Burada öntanımlı olarak Pidgin geliyor. Pidgin basit yapısıyla ve birden fazla protokülü desteklemesiyle ele gelen kullanışlı bir anında mesajlaşma yazılımı. Ubuntu ile bütünleşik yapısı onu kullanmak için iyi bir neden. Ama sadece .msn protokülü için emesene messenger'ı sizlere önerebilirim. Alışılagelmiş messenger arayüzünü kendine has bir tatlılıkla birleştirmiş olan bu program şu an mac os x platformu altında olmasını istediğim sayılı programdan biri. Sadece webcam desteği eksik saydığım programlarda. Geri kalan tarafı messenger'dan yeğdir kanaatimce. Webcam desteğini aMsn sağlıyormuş diye duydum ama denemedim. Alp belki bu konuda bizi aydınlatabilir  :)

Pidgin gayet basit ve çoğu Ubuntu kullanıcısı tarafından tutulan bir uygulama.Fakat bence Emesene Wlm 8 ile yarışacak düzeyde bir program.Hem Msn Plus özelliği de var.Ben Emesene kullanıyodum sayısız güzel özelliği var.Emesene hakkında bilgi edinmek için :

http://www.fifadelisi.net/forum/index.php/topic,11857.0.html

Emesene kurduktan sonra aMsn de kurun.Kaba bir görüntüsü olmasına rağmen Görüntülü konuşma ve bir çok özelliğiyle size Windows Live Messenger'ı aratmaz.Emesene'de olmayan bir çok özellik var.  ;) Emesene'de çok güzel konuşuyorsunuz ve görüntülü konuşma yapmak istediniz.Açın aMsn'i görüntülü konuşmanızı yapın ve tekrar Emesene'ye geçin.  :-* ;)

Alıntı
3) Müzik

Bilgisayarı kullanma sebeplerimizden biride müzik dinlemek tabi. Ubuntu altında bunu Ryhtmbox ile yapıyoruz. iTunes'u andıran bir yapısı var. Zaten Ubuntu'nun kullandığı masaüstü ortamı olan GNOME genel olarak Mac os x arayüzünden esinlenilmiş şekilde. Kolayca şarkılarımızı düzenleyen ve kaliteli bir çıkışla bize dinleten Ryhtmbox için ben bir alternatif düşünmedim bugüne kadar. KDE ortamında ki rakibi Amarok'tan da kat kat iyi olduğunu söyleyebilirim. Ömrümde bugüne kadar Amarok kadar hantal bir  müzik oynatıcı görmedim. Yani winamp var mı gibi bir derdiniz olmuyacak Ubuntu altında. Herşey son derece yerli yerinde.

Ryhtmbox gayet güzel.  :)

Alıntı
Gelelim filmlerimize. Ubuntu'nun üzerinde gelen ortam oynatıcıların kafasına sıkıyoruz direk. Ve platformdan bağımsız ortam oynatıcımız VLC Player ile olayı kökten hallediyoruz. Platformdan bağımsız demek Windows Linux ve Mac altında çalışabiliyor demek. Yani bu programı şu an kullandığınız Windows üzerinde de kullanabilirsiniz.

Buraya küçük bir dipnot eklemek durumunda hissettim kendimi. Ubuntu dünya çapında bir dağıtım olduğu için ve bazı ülkelerde çözücülerle ilgili (codec) yasal sorunlar olduğu için bu çözücülerde kısıntıya gitmiş kurulumda. O yüzden direk çalmanız mümkün değil. Ama nerde arıyacamda bulucam tarzı bir artislikte bulunmayın. Ubuntu bu tip bir ortam açmaya çalıştığınızda size durumu bildiriyor ve "çözücüleri yüklüyeyim mi?" sorusuna soruyor. Evet derseniz otomatik kuruyor ve bu sorun ortadan kalkıyor  :) Herşey bu kadar basit.

VLC Player'ın bir çok alternatifi var ama en sağlamı Vlc Player kuşkusuz.Diğerlerine göre çok daha basit ve kullanışlı bir arayüzü var.  :) Codec problemi de dediğin gibi çok basit bir şekilde ortadan kalkıyor Ubuntu'da.

Alıntı
5) Dosya yazdırma

Windows ile media player kullanarak dosyalarınızı yazdırabilirsiniz. Gerçi bundan bir çoğunuz bir habersinizdir şimdi  :) Neyse konumuz Ubuntu ve biz üzerinde gelen Gnomebaker adlı cd yazdırma programı işimize yarıyor mu ona bakalım. Aslına bakarsanız bu program basit işlemler için oldukça yeterli. Ama ben kullanmanız için k3b öneriyorum -sloganı: yak bebeğim yak!- benden sadece sloganı için 10 puan almış bir program kendileri. Normalde kde masaüstü için öntanımlı olsada ubuntu altında da rahatlıkla kullanabildiğimiz bu program ile yazdırma işlemlerinizi cd/dvd'lerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Gördüğümüz gibi bu noktada Ubuntu sizi afallatmıyor.

Ben gnomebaker kullanıyodum.Ama bir daha Ubuntu yüklersem k3b'yi denerim.  :)

Alıntı
6) P2P & Dosya paylaşım indirme

Son yıllarda moda olan ve ülkemizde de yavaş yavaş oturmaya başlıyan torrentler için Ubuntu hali hazırda programlar geliyor. Lanet olsun bi gelmesin be kardeşim dedirtiyor insanı vallahi bu ubuntu  :) Transmission torrent indirmek için sizlere gerekli kolaylıkları sağlıyor. Fazla detaya girmeye gerek yok bu konuda. Torrentte mühim olan seeder :) Geri kalan tefarruat ve ince ayarlar.

Transmission'u denemedim ama Deluge gayet iyi bir program.  :) Ben çok memnun kaldım.Program hakkında bilgi için :

http://www.fifadelisi.net/forum/index.php/topic,11874.0.html

Alıntı
7) Grafik programları

Resimleri görüntülemek ve düzenlemek için Ubuntu altında son derece iyi programlar mevcut. F Spot Photo Manager adlı yazılım Windows altında nerde dediğim cinsten bir resim izleme programıydı. iPhoto'dan esinlenilerek yapılması onu kullanım kolaylığı konusunda ve sade hoşa giden tasarım konusunda öne çıkartıyor. diğer bir güzel programda Digikam. Yeni versiyonu ile benim yine Apple Aperture benzettiğim Digikam'da fotoğrafları organize etmek ve düzenlemek için kullanabilecek bir program. Bunlar Windows altında aranılmayan şeyler. Ama grafiksel olarak hoş bir ortama girdiğinizde Ubuntu gibi insan böyle detayları istiyor. Onlarda bunları düşünmüşler ve sizi bütünden ayırmayan programlarla günlük işlerinizi kolaylamaya yönelik. Birde gimp var. Sıkca karşılaştırılıyor Photoshop ile. Şahsen kullanmadım hatta ne şimdi bu dedim. Ben anlamadım ama açık kaynak taraftarı olanlar Photoshop'un anasını ağlatıyor diyor. Ne kadar doğru bilemem. Ama deneyin siz. Zaten üzerinde geliyor demi

Ben gimp kullanıyodum gayet kullanışlı çok güzel özellikleri var.  :)

Alıntı
 8) Oyun

Birkaç zımbırtı var işte ama fasa fiso hepsi  :) Emülatörler aracılığıyla gta counter gibi şeyleri oynuyanlar var diye daha önce söylemiştim size. Alp bir ara uğraşıyordu bildiğim kadarıyla. Ben oyun ortamlarına uzak olduğum için hiç ilgilenmedim.

Bu kadar gürültüden sonra son yorum. Gördüğünüz gibi Ubuntu gündelik işler için son derece yeterli bir sistem. Ama oyun daha önemlisi Fifa olmuyan bir sistem. O zaman geçer not alamaz ve iş yatar. Ama yinede bu hali bir köşeye kurulmayı fazlasıyla hak ediyor izlenimini veriyordur.

Wine adlı emulatorle bazı oyunları oynayabiliyorsunuz.Counter Strike , Cod 4 , Silkroad , Guild Wars , Nba 07 vb.  ;) Ben Fifa oynamadığım için pek özlemedim açıkçası  :D

Son olarak ben Ubuntu'yu kesinlikle denemenizi öneriyorum.Özellikle bir Dizüstü Bilgisayara sahipseniz mutlaka kurun.Eğer bilgisayarda oyun oynamayacaksanız - ki dizüstünde oyun oynamak saçma olur - Ubuntu'yu kesinlikle kurun.





« Son Düzenleme: Temmuz 01, 2009, 00:08:59 öö Gönderen: Böcük ! »

Çevrimdışı Barguti

  • FifaDelisi
  • İleti: 5
  • Karma: 101
  • Dıd dırı dıd Dıd
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ubuntu
« Yanıtla #2 : Temmuz 01, 2009, 20:45:49 ös »
gimp ile ne yapıyodun ki böcük!


Çevrimdışı Insect

  • Daimi Üye
  • İleti: 2942
  • Karma: 44
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ubuntu
« Yanıtla #3 : Temmuz 01, 2009, 21:46:59 ös »
Fireworks ile ne yapıyosam onu  ;)

Çevrimdışı malikergin

  • Daimi Üye
  • İleti: 175
  • Karma: 0
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Ynt: Ubuntu
« Yanıtla #4 : Ağustos 04, 2009, 09:57:05 öö »
Ubuntu güzel bi işletim sistemi kullanmıştım.deneyebilirsiniz.