Mayıs 06, 2024, 15:26:55 ös

Gönderen Konu: Virüslü E-mail Gönderenlere Hapis Cezası  (Okunma sayısı 5233 defa)

Çevrimdışı NiGHTMaRe

  • Daimi Üye
  • İleti: 328
  • Karma: 0
    • Profili Görüntüle
Virüslü E-mail Gönderenlere Hapis Cezası
« : Eylül 10, 2007, 16:13:45 ös »
Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Adana 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nin e-posta yoluyla virüs göndererek bilgisayar sistemine zarar veren kişi hakkında verdiği beraat kararını bozdu.

Yargıtay, "Sanık, virüslü e-posta göndererek bilgisayar sisteminin bozulmasına, iş ve zaman kaybına neden olmuştur." dedi. Yargıtay'ın bu kararının ardından virüslü e-posta gönderenler hakkında 'bilgisayar sistemine zarar vermek' suçunu işlediği gerekçesiyle mahkumiyet kararları verilebilecek.

Adana'da yaşayan M.Ç. kendi adına kayıtlı bilgisayar adresinden E. İnşaat Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi'ndeki bilgisayar sistemine zarar verecek virüs içerikli e-posta gönderdi. Olayın yargıya intikal etmesi üzerine hakkında dava açılan M.Ç., virüslü e-posta gönderdiği yolundaki iddiaları reddetti. Duruşmalarda dinlenen tanıklar, şikayetçinin sanık M.Ç. ile evlenmek istediğini, M.Ç.'nin bunu kabul etmemesi üzerine iftiraya maruz kaldığını iddia etti. Çukurova Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Yard. Doç. Dr. B.M., mahkemeye sunduğu bilirkişi raporunda; virüslü e-postanın veritabanından otomatik olarak alınabileceğini ve gönderilebileceğini, bu veritabanını kullananların el ile değiştirebilmelerinin mümkün olduğunu, virüslü e-postanın geldiği adresin 'Yahoo' adlı internet sitesinden öğrenilebileceğini belirtti. Bilirkişi raporunda aynı zamanda virüs içeren e-postanın virüsü otomatik olarak yayma özelliğine sahip olduğuna da dikkat çekildi. Virüsün çalışarak sisteme ait olan dosyaları sildiğini ve sistemi çalışamaz hale getirdiğini de belirten bilirkişi, e-postayı gönderen bilgisayarın IP numarası, gönderici ve alıcı adreslerinin servis sağlayıcı firmalardan resmî yollarla istenebileceğini kaydetti.

Adana 5. Asliye Ceza Mahkemesi, bilirkişi raporunda virüslü e-postayı kimin gönderdiğinin tespit edilemediğini belirterek, sanık hakkında 'beraat' kararı verdi. Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 11. Ceza Dairesi, emsal bir karara imza atarak mahkemenin verdiği kararı bozdu. Yargıtay, sanık hakkında eksik inceleme yapılması nedeniyle verilen beraat kararını bozdu. Yargıtay, virüslü e-postayı gönderen kişinin IP adresinin bulunması gerektiğini, daha sonra bu adresin belirtilen tarih ve saatte hangi abone tarafından kullanıldığının ve abonenin açık adres, kimlik bilgilerinin talep edilmesini, ayrıca adresin sanıkla ilgisinin tespitini, toplanan delillerin bir bütün halinde değerlendirildikten sonra sonucuna göre şahsın hukuki durumunun takdir edilmesini istedi.

www.inNdir.com dan alıntıdır.