Mart 29, 2024, 08:01:12 öö

Gönderen Konu: Linux nedir sorusuna üstünkörü bir bakış  (Okunma sayısı 3011 defa)

Çevrimdışı Barguti

  • FifaDelisi
  • İleti: 5
  • Karma: 101
  • Dıd dırı dıd Dıd
    • Profili Görüntüle
Linux nedir sorusuna üstünkörü bir bakış
« : Mayıs 30, 2009, 04:50:00 öö »
Linux nedir sorusuna üstünkörü bir bakış...

Linux, Linux çekirdeği kullanan unix benzeri işletim sistemlerini çağrıştıran genel kullanım şeklidir. Linux açık kaynak kod geliştirme modelinin ve özgür yazılımının en öne çıkan örneklerinden birisidir; tipik olarak tüm kaynak kodu tamamıyla kullanılabilir, ücretsizce değiştirilebilir ve herhangi biri tarafından yeniden dağıtılabilir.
Tanım olarak Linux’u kısaca bu şekilde tarif edebiliriz.

İlk konum olması açısından daha çok tanımlamalar üzerinde durucağım için sıkıcı gelebilir bu yazı ama sabredip okursanız belki birşeyler kaparsınız bilgisayar kullanımı ile ilgili. O yüzden sabrederek sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyorum :)

Linux Finlandiya’da bilgisayar mühendisliği okuyan birinin -bu biri Linus Torvalds- ortaya koyduğu bir temel. Linus ve Unix birleşiminden Linux ortaya çıkmış aslen okunması gereken şekli ise GNU/Linux. Ama sanırım dünya üzerinde onu böyle çağıran yok o yüzden sizde kasmayın. Neyse dağıtmadan devam edelim. Farkettiyseniz bir temel dedim Linux için. Bu beyefendi kaynak kodları internete saldıktan sonra birçok işi gücü olmayan bilgisayar uzmanı bir çıkar beklemeden bu projeyi benimseyip destek olmuşlar. Sonrada Linux üzerinde GNU lisanslı yazılımlar monte edilmiş. Geliştikce gelişmiş ve bugün gerçekten paralı sistemlerle rahatlıkla boy ölçüşebilecek -ya da alternatif oluşturabilecek diyelim biz- noktaya gelmiş durumda. Zaten paralı olan dağıtımlarda var gerçi.

Linux diye bir dağıtım yok , bu dağıtımlara verilen genel ad halk arasında. Bu arada dağıtım mevsuzuda baya bi konuya girmeye başladığı için ben onuda kısaca açıklamaya çalışayım ya da durun wikipedia’dan araklıyayım yine :)

Dağıtım kavramı, özgür yazılım felsefesinin çok alternatifli dünyasının bir sonucu olarak ortaya çıkmış, Linux'a özgü bir terimdir. Linux Dağıtımı ile vurgulanan aslında tam bir işletim sistemi olarak çalışır hale gelmiş bir özgür yazılım projeleri topluluğudur.
Bunun için sistemi kullanacak kullanıcı ya da sistemin üstleneceği göreve uygun olarak Linux çekirdeği ve birlikte binlerce özgür yazılım projesi ürünü kullanılarak birlikte çalışacak şekilde bir sistem oluşturulur.
Kullanım yaygınlıkları ve GNU/Linux dünyasına katkılarıyla öne çıkan bazı dağıtımlar vardır: Ubuntu, Debian, Slackware, Mandriva Linux (Mandrake), Red Hat, Fedora Core, SUSE bunlardan bazılarıdır.

Evet üşenmedim ve hemen arakladım sizler için :)
Linux kullanma deneyiminiz kullandığınız dağıtıma göre farklılık gösterebilir bunu bilmenizde fayda var. O yüzden bölümdeki dağıtımlar ile ilgili yazıcam konuyada bi göz atın ilerde.

Linux bir çok noktada Windows’tan iyi bir işletim sistemidir. Kararlılık güvenlik vs. gibi şeyler için Linux gerçekten biçilmiş kaftan. Ha bir çoğunuzu bu ne kadar ilgilendirir orası var tabi :) Ama yinede mavi ekranlardan bunalanlar için bunun Linux kullanırken başınıza hemen hemen hiç gelmeyeceğini söyleyebilirim. Kesin demiyorum bakarsın yeşil ekran verir melet :D Birde o flash kartlardan olmadık yerlerden giren virüsleride unutun :p Onlarda Linux’ta bişey yapamıyorlar. Taş gibi maşallah ;)

Bu kadar teknik ve gereksiz kafa ütülemekten sonra sorulması muhtemel sorulara cevaplar üretip devam edelim.

Linux bilgisayarıma bişey yapar mı?
Hayır yapmaz. Donanımı tanıyamıyabilir -sonradan tanıtılabilir-  ama bişey yapmaz. Daha önce bir hatadan dolayı cd-rom yakan dağıtım duymuştum ama 7 sene öncesinde :)

Linux kayıtlı resimlerimi, müziklerimi, videolarımı, program setaplarımı, pornolarımı siler mi peki yüklerken?
Hmm... Genel olarak birçok kullanıcı Windows’u Yerel Disk:C ve Yerel Disk:D olarak kullanır. Eğer Linux kurmadan önce bahsi geçen ıvır zıvırı D: kısmına atarsanız ve kurulumda bir yanlışlık yapmazsanız birşey olmaz :)

Linux kurduktan sonra programları nereden bulucam , crack ve serial için bildiğin iyi bir site var mı ?
Google’ı alt-üst etmeye son vericeksin sevgili kardeşim Linux kullanırken. Linux üzerinde yer alan paket yöneticileri ve paket depoları ile kolayca programı bulup yükleyeceksin. Crack serial ise sözlükten çıkarman gereken kelimeler :)

Linux nasıl temin edilir peki?
Kullanmak istediğin dağıtmının sitesine girerek isteyebilir ya da wikisinden gönüllü dağıtıcı ile irtibata geçip bir tane isteyebilirsin. Çok kısa bir zamanda eline geçer kotasız kullanıcı isen maksimum 2 saat içinde elinde bir dağıtım olabilir :)

Fifa var mı GTA var mı Kantır var mı? Daha doğrusu oyunlar ne alemde?
Tıkandım kaldım şimdi :s Ne yazık ki bahsi geçen oyunlar Linux dağıtımlar arasında doğrudan çalışmayan şeyler. Ama wine adlı program ile Kantır ve GTA oynuyan gençler var bizim mahallede. Yinede bunun en büyük karın ağrılarından biri olduğunu söylüyeyim.

İyide hocam oyun oynayama şansımız yoksa o zırdavatın üzerinden bize neyin cakasını satıyorsun anlamadım?
Canımız sağolsun ne diyelim. Maksat sitemizi entellektüel göstermek ve insanlığın henüz haketmediği bu oluşuma bir nebze katkıda bulunmak ;)

Sanırım daha birçok soru gelir ama ben sabahın bu saatinde hayal gücümle ancak bunları yazabildim. Kim bilir belki akşam yazıyı ayık kafa ile tekrar elden geçiririm.

Sonuç olarak Linux ; bilgisayar ile haşır neşir olmayı seven, forumlarda bilgi aramaktan çekinmeyen, kullandığı az donanımdan maksimum verim almak isteyen, kendini hacker gibi hissetmek isteyenler için birebir ilaç ;) Bununla beraber oyunlar üzerinde handikap yaratması sizi ondan uzak tutabilir. Ama denedikten sonra bilgisayar kullanma alışkanlığınız üzerinde farklı birşeyler yaratacağı kesin. Ben hayatımda sahip olmak istediğim işletim sistemine Linux’un bende oluşturduğu o araştırma duygusu ile sahip oldum ve bu yüzden ona şükranlarımı her zaman bir borç bilirim. Kim bilir belki aynı cümleleri sizde söylersiniz ilerde.
Bir sonraki yazıda daha ayık olucağıma ve anlaşılır cümleler kurucağıma dair bir serzenişte bulunayım . Konunun ilk hali bu fakat ilerde gerekli güncellemeler ve düzenlemelerde yapılabilir her an. Daha tam aydınlatamadığım noktarlar var ama uzadıkca uzayacak yazmam yoksa tam halini koymam gerekirse. Bu aralar tekrardan karı-kız işlerine verdim kendimi ayıptır söylemesi. Zaten Linux gün ve gün güncellenen bir işletim sistemi. O yüzden konumuzda ona çekicek ve sürekli güncellenecek ;)
Aklınıza takılan soruları sormanızı rica ediyorum ancak bu şekilde daha güzel bir giriş konusu yapabiliriz.







Çevrimdışı Astenic`

  • Daimi Üye
  • İleti: 1693
  • Karma: 5
  • Creeping Death..
    • Profili Görüntüle
Ynt: Linux nedir sorusuna üstünkörü bir bakış
« Yanıtla #1 : Mayıs 30, 2009, 14:02:50 ös »
Abi bu yazı çok güzel olmuş ben şu bilgisayarımı babam kullanmasa bir an önce denemek isterdim ama malum işte artık ilerde deniiicem çünkü işletim sistemlerine çok meraklıyımdır ki format atmayı bile kendim başarmıştım 40.denemem de olmuştu ve asla unutmuyorum bu yüzden pc üzerine çabam büyüktür Linux'a ilgi duyuyorum kısmetse ilerde bende bu farklı dünyanın dünyalısı olurum...Eline emeğine sağlık ;)

Çevrimdışı Barguti

  • FifaDelisi
  • İleti: 5
  • Karma: 101
  • Dıd dırı dıd Dıd
    • Profili Görüntüle
Ynt: Linux nedir sorusuna üstünkörü bir bakış
« Yanıtla #2 : Mayıs 30, 2009, 17:00:06 ös »
içindeki merakı sadece windows kullanarak köreltme sakın Astenic'. İleriki yazılarda değinicem aynı bilgisayarda Linux ve windows kurulumuna. belki o zaman denersin sende, başta seçer baban windowsu tamamdır :)



Çevrimdışı Insect

  • Daimi Üye
  • İleti: 2942
  • Karma: 44
    • Profili Görüntüle
Ynt: Linux nedir sorusuna üstünkörü bir bakış
« Yanıtla #3 : Mayıs 30, 2009, 17:56:12 ös »
Çok güzel bir yazı olmuş.  :)

Çevrimdışı Astenic`

  • Daimi Üye
  • İleti: 1693
  • Karma: 5
  • Creeping Death..
    • Profili Görüntüle
Ynt: Linux nedir sorusuna üstünkörü bir bakış
« Yanıtla #4 : Mayıs 30, 2009, 19:23:44 ös »
içindeki merakı sadece windows kullanarak köreltme sakın Astenic'. İleriki yazılarda değinicem aynı bilgisayarda Linux ve windows kurulumuna. belki o zaman denersin sende, başta seçer baban windowsu tamamdır :)



Denerim tabiki de ama ben rahat olamam işte sorun falan çıkarsa toparlamak eleştri almama sebep olacaktır belki kendi özel bilgisayarımı alırım bu yaz o zaman rahatlıkla kullanırım zaten ;)